Festa tradicional d’interès nacional
El dia 28 de juny de 1999, el Govern de la Generalitat acorda classificar el Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm com a festa tradicional d'interès nacional .
Característiques de la festa tradicional
El Via Crucis Vivent és una manifestació de religiositat popular que adapta, de forma singular, la dramatització de la passió i mort de Jesús i l’expressió de fervor i participació popular de les tradicionals processons, combinant l’escenificació itinerant de determinats passatges de la passió, amb elements processionals com els armats o els misteris.
Sant Hilari Sacalm materialitza, en el Via Crucis Vivent, més de 250 anys de devoció cristiana que ha anat transformant, des de l’antiga processó de Dijous Sant fins a l’actual evocació del camí que va fer Jesús des de la casa de Pilats fins al Calvari, la nit del Divendres Sant.
El Via Crucis Vivent s’inicia a la plaça de l’Església, on es representa el judici de Pilats i avança lentament, enmig del so dels tabals i les llances dels armats, fent un recorregut integrat per catorze escenes fins al turó de la Vaga, també anomenat turó de la Crucifixió. L’Associació del Via Crucis Vivent és l’organització sense ànim de lucre constituïda per tal de mantenir i potenciar la representació del Divendres Sant, però també per tal de promoure activitats adreçades a la recuperació de documentació històrica i a la creació de referents bibliogràfics o museogràfics que permetin potenciar aquesta manifestació.
Accés a la fitxa del catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya