Creu de Sant Jordi

Moment del lliurament de la Creu de mans del president Montilla

L'any 2006, l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm ens va proposat a la Generalitat de Catalunya per tal que l'associació del Via Crucis Vivent rebés la Creu de Sant Jordi, distinció que premia entitats i persones pel seu esforç en representar i preservar les tradicions i cultura de Catalunya amb el seu treball.


Com qualsevol associació ens va fer molta il·lusió tenir l’oportunitat de rebre aquest reconeixement al treball constant i desinteressat que fem els més de 300 socis de l'entitat des de fa tants i tants anys.


El primer que vàrem fer va ser demanar a totes les entitats amb qui tenim contacte que ens fes arribar el seu suport a la proposta. Un cop ens varen fer arribar la documentació, juntament amb un complert dossier de l'associació, l'ajuntament va presentar la proposta a la Generalitat de Catalunya i vàrem entrar dins del grup d’entitats candidates a rebre el guardó de la Creu de Sant Jordi.


Aquell mateix any, ja ens varen dir que podríem ser una de les candidates finals però el reconeixement va ser aquell any per al Centre Catòlic de Blanes, com a contribució al centenari d'una entitat que ha fet i fa una aportació valuosa al desenvolupament cultural de la vila blanenca i a la seva cohesió social, mitjançant l'activitat sardanista, les representacions teatrals, el cinema, la cançó, les conferències i moltes altres activitats, el Centre ha impulsat l'extensió de la catalanitat i la promoció dels valors cívics i democràtics.


L'any 2007 ens hi vàrem tornar a posar, però ja ens varen dir que no calia que tornéssim a presentar la documentació, perquè només cal fer una proposta inicial, per anys que duri el procés. Per tant, només ens calia esperar. Durant els anys següents, cada cop que ens reuníem amb el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana ens interessàvem per el tema, per tal de no deixar-lo refredar.


A principis de l'any 2010, juntament amb l'ajuntament, vàrem fer arribar una nova carta diferents Consellers de la Generalitat, recordant-los la nostra candidatura a rebre el guardo. Al final de la trobada que tenim anualment amb el Sr. director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana,  ja ens va avançar que aquell any no l'oblidaríem i que podríem tenir alguna agradable sorpresa. Varem sortir de la reunió amb un somriure d'orella a orella, contents però sense saber perquè, però era per alguna cosa bona.


I no va ser fins la mateixa Setmana Santa, que el president Joan Xandri va rebre una trucada de l'Honorable Consellera Sra. Carme Capdevila dient-nos per molts anys, havíem estats escollits per rebre la Creu de Sant Jordi, però que encara no ho podíem dir fins que no es fes públic l'acord de Govern.


I per fi, el dia 13 d'abril de 2010, el Govern va públic que distingia amb la Creu de Sant Jordi a 32 personalitats i 13 entitats, grup on la nostra entitat estava inclosa. El dia 21 d'abril, el president de la Generalitat de Catalunya, el Molt Honorable Sr. José Montilla va lliurar al nostre president Sr. Joan Xandri la Creu de Sant Jordi per la cura de la preservació i enriquiment d'una manifestació religiosa que se celebra a Sant Hilari Sacalm des de fa més de dos segles. En reconeixement a la sostinguda dedicació que suposa aquesta tasca, la seva transmissió a les joves generacions i la valuosa aportació que la tradició hilarienca representa per al patrimoni de la nostra cultura popular i tradicional, la nostra associació va rebre aquests guardó.


Per molts anys!

veure acord de Govern al DOGC

 

Acte de lliurament


Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l'última versió, només us requerirà uns instants.

Acte de presentació al poble
i sopar popular

   
Cartes de felicitació